Friteerattu kana

Friteerattu kana, fried chicken, karaage. Herkullista kanaa rasvassa paistettuna. Dippaile tai syö sellaisenaan, lämpimänä tai kylmänä.

 

 

Näissä oli inspiraationa japanilainen Karaage. Karaagessa käytetään yleensä kokkaukseen tarkoitettua sakea, mutta näistä sitä ei löydy huonon saatavuuden takia. Ohjeen marinadi onkin vahvasti soijapohjainen. Karaage syödään perinteisesti sitruunan kanssa, mutta näitä dippailin kaupan valmiiseen sweet chili -kastikkeeseen.

Kanan paistileike on niitä rumannäköisiä, epämuodostuneita ”pihvejä”, joissa näkyy selvästi valkoisia roippeita. Se on napsittu jostain kanan reiden suunnalta, ja sopii näihin rasvaisuutensa takia. Epämääräisistä muodoista tulee myös kiva ainutlaatuinen tekstuuri jokaiseen palaan.

Jos uppopaistaminen on vieras ruuanlaittotekniikka, kannattaa ensin lueskella vähän turvallisuusvinkkejä. Se on turvallista jos sen tekee oikein, eikä taloa kannata polttaa pelkän huolimattomuuden seurauksena. Öljyä ei saa päästää liian kuumaksi, ja käden ulottuvilla kannattaa olla vähintään kattilan kansi.

Paras tapa mitata öljyn lämpötilaa on tietenkin mittari. Sitä ei kuitenkaan välttämättä löydy. Japanilaiset ovat keksineet (lähde puuttuu) toisen tavan ”mitata” öljyn lämpötilaa. Bambusta tehty syömäpuikko työnnetään öljyyn, ja jos öljy kuplii, on se tarpeeksi kuumaa paistamiseen. Ensimmäisen paistovaiheen 160°C tunnistaa hyvin pienistä, tasaisesti pulppuavista kuplista. Seuraavan vaiheen 180°C kupat ovat jo selkeästi nähtävissä. Suurilla ja voimakkailla kuplilla öljy on todennäköisesti liian kuumaa. Tämä tapa oli aika kätevä, koska käytän syömäpuikkoja toistaiseksi muutenkin friteeraukseen (en omista reikäkauhaa…). Sama efekti on pitäisi olla myös puisilla kauhoilla ja muilla tikkumaisilla esineillä.

Jos paistoaika epäilyttää ja raaka kana pelottaa, kannattaa silloin tällöin halkaista valmiita paloja ja katsoa, onko kana kypsynyt. Samalla voi napsia vähän ruuanlaittajan palkkioita suuhunsa.

 • 300 g broilerin paistileikettä
 • n. 1 dl maissitärkkelystä
 • öljyä friteeraukseen
 • marinadi
 • 3 rkl soijaa
 • 1 rkl seesamiöljyä
 • 2 tl tuoretta inkivääriä, raastettuna
 • 2 valkosipulinkynttä, puristettuna
 • 1 munan keltuainen
 • 1 tl suolaa
 • 1 tl mustapippuria

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Leikkaa kanat sopiviksi pieniksi suupaloiksi. Heitä kanat ja marinadi uudelleen suljettavaan pussiin. Puristele pussia niin että marinadi leviää kanoihin tasaisesti, ja laita jääkaappiin ainakin tunniksi.

Ota kanat jääkaapista n. puoli tuntia ennen paistamista. Valuta ylimääräinen marinadi pois ja laita kanat lautaselle. Kaada maissitärkkelys syvään kulhoon. Pyöritä kananpaloja maissitärkkelyksessä niin, että suurin osa pinta-alasta peittyy. Tuloksen ei tarvitse olla kovin tarkkaa, ja paljaat pinnat eivät haittaa.

Kaada noin 10 cm öljyä kattilaan ja lämmitä 160°C. Uppopaista kanoja noin kaks minuuttia ja laita (järjestyksessä) kuivumaan ritilän tai talouspaperin päälle. Älä täytä kattilaa, vaan paista kerrallaan 4-5 palaa.

Kun kaikki on paistettu kertaalleen, nosta öljyn lämpötila 180°C. Paista kanat samassa järjestyksessä uudestaan kullan keltaisiksi, noin 1 minuutti. Siirrä valmiit takaisin ritilälle tai talouspaperille.

Seuraava Post

Edellinen Post

Kysy tai kommentoi